Błąd forum

Ogłoszenia oraz sprawy związane z Forum oraz Portalem GSA

Moderatorzy: piotrK, sagitta

Awatar użytkownika
Santomi
Posty: 554
Rejestracja: 12 sie 2010, o 21:08
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Błąd forum

Post autor: Santomi » 9 maja 2011, o 13:53

Witam :)
Piszę ten post z powodu pojawiającego się co jakiś czas błędu.
Może ktoś mi wyjaśnić skąd się bierze?
Czy to wina forum czy może coś nie tak z moim komputerem?
;)
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (22.81 KiB) Przejrzano 4123 razy
Kostka
Pozdrawiam brać akwarystyczną!
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Awatar użytkownika
trofek
Posty: 21
Rejestracja: 3 mar 2011, o 10:00
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

Re: Błąd forum

Post autor: trofek » 9 maja 2011, o 14:02

U mnie też się pojawiają takie komunikaty, ostatni dzisiaj rano
Pozdrawiam
Jest: L75, L134, L200, L128, L010a, Sterisoma aureum
http://www.pleco.com.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
zobek
Posty: 1720
Rejestracja: 30 sty 2007, o 12:36
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Gliwice

Re: Błąd forum

Post autor: zobek » 9 maja 2011, o 15:06

Według treści komunikatu, to przeciążenie MySQL'a. Jeśli się nie myle może być ono spowodowane zbyt częstymi łączeniami z "bazą". Zdaje się, że serwery mają jakieś godzinne ograniczenia co do ilości takich połączeń- w tym wypadku zostały przekroczone (exceeded 'max_conn_per_hour', czyli zbyt dużo połączeń na godzinę).

Nie mamy chyba zbyt dużo użytkowników, więc nie wiem skąd taki błąd... może jakiś plugin (sb?) coś przeciąża, bo nie jest zbyt optymalny? A może poprostu jesteśmy zbyt popularni i liczba odwiedzin przekracza możliwości serwera ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Tekno
Posty: 431
Rejestracja: 1 kwie 2010, o 22:09
Imię: Marcin
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Re: Błąd forum

Post autor: Tekno » 9 maja 2011, o 15:14

Również często nie mogę wejść na forum. Czasami sytuacja trwa nawet godzinę. Czasem jest tak, że po go godzinie działa, mija chwila i bum:) Powtórka z rozrywki.

Awatar użytkownika
Seboos
Administrator
Posty: 5045
Rejestracja: 31 sty 2007, o 19:33
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: Błąd forum

Post autor: Seboos » 9 maja 2011, o 15:28

Zobek ma rację co do parametru, jednak nie mam na niego wpływu. Próba kontaktu z providerem i wyciągnięcie informacji skąd się to bierze skończyła się na informacji że coś na forum ...
Ja mam podejrzenie jeśli chodzi o ShoutBox - szczerze mowiąc najchętniej bym go zlikwidował. Z drugiej strony ponoć tylko nazwa.pl ma takowe ograniczenie na MySQL.
W każdej organizacji znajdzie się jedna osoba, która wie, co jest grane. Ta osoba powinna zostać natychmiast zwolniona ;)

Awatar użytkownika
Yrr
Posty: 836
Rejestracja: 10 sty 2008, o 10:47
Imię: Przemo
Lokalizacja: Rybnik

Re: Błąd forum

Post autor: Yrr » 10 maja 2011, o 08:05

Wszystkie hosty mają takie ograniczenia. Za roszczerzenia trzeba płacić. Różni providerzy mają różne limity. Nie wiem jak sprawa wygląda obecnie, bo od kilku lat nie interesuję się tym rynkiem, ale jeszcze parę lat temu nazwa.pl miała najlepsze rozwiązania, które z tego co widzę funkcjonują do tej pory. To najlepsze rozwiązanie polega na tym, ze mają limit godzinny. Jak godzina minie to strona się odblokowuje. Na home.pl np. mają ograniczenie miesięczne, co oznacza, że jak przekroczysz limit na tydzień przed końcem miesiąca, to jak nie dopłacisz to i przez tydzeń strona się nie pokaże.

Z mojego programistycznego doświadczenia, mogę zgadywać, że tak jak sugerował Seboos winny jest ShoutBox lub wejście kilku botów indeksujących w jendym czasie. Byc może oba te czynniki zbiegły się w czasie i stąd przeciążenie bazy danych. Dla przewności przejrzyj statystyki wejść i zobacz, czy ktoś inny nie skanuje forum, jeśli tak i nie jest to bot jakiejś znanej przeglądarki, to go zbanuj.

Awatar użytkownika
Seboos
Administrator
Posty: 5045
Rejestracja: 31 sty 2007, o 19:33
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: Błąd forum

Post autor: Seboos » 10 maja 2011, o 10:00

Yrr pisze:Dla przewności przejrzyj statystyki wejść
Przyznam się, że nie za bardzo wiem czego szukać ... Może pomożesz ?
W każdej organizacji znajdzie się jedna osoba, która wie, co jest grane. Ta osoba powinna zostać natychmiast zwolniona ;)

Awatar użytkownika
Yrr
Posty: 836
Rejestracja: 10 sty 2008, o 10:47
Imię: Przemo
Lokalizacja: Rybnik

Re: Błąd forum

Post autor: Yrr » 10 maja 2011, o 13:42

Spróbuj posortować wejścia z tego samego IP. Jeśli jest dużo logów dla jednego IP w krótkim okresie czasu, to może być sprawca, trzeba tylko sprawdzić co to za adres.
Jeśli masz dostęp do statystyk kliknięć lub przeładowań stron, to podobnie sprawdź z jakiego IP były najczęściej wykonywane.
Jak nic nie znajdziesz to przejrzyj logi z godzin, gdy miało miejsce przekroczenie limitów, może doszukasz się tam jakiejś prawidłowości. Zwracaj uwagę na powtarzjące się lub dziwne IP.

Jak nic nie znajdziesz, to sprawdź, czy liczba wejść na godzinę w czasie gdy były przekroczone limity, nie jest większa niż śednia. Bo być może osiągnęliśmy taką liczbę osób przeglądających formu, że trzeba podjąć kroki w celu jego obsłużenia. Jeśli tak to ja widzę 2 rozwiązania: wyłączyć ShutBox lub dokupić limitu, a być może można jeszcze uruchomić jakieś skrypty cache, jednak to zazwyczaj lubi przysparzać problemów i dobrze mieć większe doświadczenie z PHP.

Awatar użytkownika
spy
Posty: 446
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 09:33
Imię: Sławek
Lokalizacja: Gliwice

Re: Błąd forum

Post autor: spy » 11 maja 2011, o 23:11

Z doświadczenia:
- home.pl ma limity chyba na wszystko, na co się da ustawić. To jeden z gorszych hostingów jeśli chodzi o fora. Chyba, żeby im więcej zapłacić.
- czasami, ale to naprawdę czasami taki komunikat pojawia się, jeśli sam serwer jest przeciążony. Być może robili jakieś prace porządkowe w samej bazie, może jakieś backupy robili bądź odtwarzali, albo co innego. Nie wiem jakiego tam mają MySQLa, ale może nie być połatany na okoliczność rzucania takiego błędu, jeśli bodaj globalna ilość połączeń do bazy przekroczy określony limit. Kiedyś MySQL miał takiego buga.
- SB nie jest tak bardzo obciążający, jednak może wygenerować dużo zapytań SQL
- należy przejrzeć załadowane moduły albo modyfikacje na okoliczność występowania w nich sql_connect (kiedyś na moim forum, jeden źle napisany moduł był odpalany kilkanaście razy przy ładowaniu jednej strony i zawsze się łączył z bazą). PHPBB ma to zoptymalizowane i zwykle nie zamyka połączenia, jeśli nie jest to konieczne. Moduły/mody już nie zawsze.
- jak pisał Yrr, trzeba przejrzeć logi połączeń w phpbb w module admina i poszukać serii połączeń z tego samego IP - albo skumulowały się odwiedziny robotów indeksujących, albo jakiegoś śmiecia, które próbowało potestować forum w celu dopisania postów reklamowych gdzie tylko się da
- można przejrzeć logi u providera
- jeśli są takie problemy, to wypadałoby na jakiś czas włączyć opcję w phpbb, która będzie na dole strony pokazywała czas generowania strony i ilość wygenerowanych zapytań; to może pomóc w obserwacjach jak działa forum i gdzie generuje się najwięcej zapytań. Być może właśnie tam jest wykonywanych więcej połączeń, niż potrzeba.

Cóż, pozostaje analiza.
Jeśli coś wiem, to napiszę. Jeśli czegoś nie wiem, to... też napiszę, ale mogę się mylić ;P
[375l na ziemi]

Awatar użytkownika
wizjo
Posty: 62
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 19:57
Imię: jacek
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:

Re: Błąd forum

Post autor: wizjo » 16 maja 2011, o 10:36

siema.co prawda zawodowo się tym nie zajmuje(chodzi o www) ale z założenia instalator światłowodowy musi mieć szeeeeroki zakres wiedzy ;) więc prowadząc nie jedną stronę na Jportal(o zgrozo) Wordpress/Joomla no i nasze nieszczęsne PHPbb może posłużę pomocą w miarę możliwości i potrzeb.

To co wyświetla serv to nie jest MAŁO zapytań! 2500 to masakryczna ilość/h.

Jeśli zajdzie potrzeba służe pomocą GG/pw/@
pozdro. jacek

ODPOWIEDZ